Als het leven pijn doet: een verhaal van rouw en herstel

man op bank

Dit boek is een persoonlijk verhaal over het verlies van de vader van de auteur en de impact daarvan op haar leven. De inleiding toont dat het hebben van een overleden vader is als het dragen van een bril die je niet altijd bewust draagt, maar die wel je venster op de wereld vormt. De auteur gaat op zoek naar haar identiteit en haar weg van herstel na het verlies van haar vader. 

Waarom rouwverwerking een belangrijk onderdeel van het geloof is

Volgens 'Als het leven pijn doet'


Rouwverwerking is een belangrijk onderdeel van het christelijk geloof, vooral na overlijden, omdat het geloof in God en Jezus troost en hoop biedt aan degenen die rouwen. In de Bijbel benadrukt dat God alle gestorven christenen bij zich zal halen, wat gelovigen hoop geeft dat er leven na de dood is en dat zij hun geliefden weer zullen zien. Dit geloof helpt bij het verwerken van verdriet en het vinden van vrede in moeilijke tijden.

In het boek wordt beschreven hoe de schrijfster steun vindt in het geloof tijdens het rouwproces. Zo wordt er gezegd: "In mijn verdriet is er hoop want ik weet dat jij leeft bij Hem." Het geloof in God en het vertrouwen dat Hij voor ons zorgt, zelfs in tijden van verdriet en verlies, speelt een cruciale rol in het proces van rouwverwerking binnen het christelijk geloof.

Door het geloof kunnen mensen hun vragen, boosheid en twijfels bij God brengen en vinden zij troost in het feit dat Jezus als geen ander weet wat lijden is. Het geloof in God is geen magische oplossing voor verdriet, maar het biedt wel een bron van kracht en hoop om samen met Hem het verdriet te kunnen dragen. Rouwverwerking binnen het christelijk geloof is daarom essentieel om steun en troost te vinden in het geloof en om uiteindelijk vrede en rust te kunnen ervaren, volgens de schrijfster.



Stappen om verdriet te verwerken


In het boek worden verschillende stappen beschreven die kunnen helpen bij het verwerken van verdriet. Allereerst wordt het belang van het maken van keuzes voor geloof en vergeving benadrukt. Het boek laat zien hoe het geloof in God en het maken van keuzes voor Jezus kunnen leiden tot innerlijke rust en vrijheid. Zoals Jezus zei en het boek beschrijft: "Kom tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven" (Mattheus 11 vers 28).

Daarnaast wordt ook het belang van zelfreflectie en het uiten van emoties benadrukt. Het boek beschrijft hoe de schrijfster zich wanhopig voelde en letterlijk naar God riep om hulp. Dit leidde tot een moment van inzicht en doorbraak in het verwerkingsproces. Ze zei: "Als U werkelijk bestaat, help mij dan want ik kan zo niet verder en ik weet het echt niet meer", wat zorgde dat deze doorbraak van start ging.

Verder wordt ook het belang van het nemen van concrete stappen genoemd. Het opknappen van de zolderkamer en het creëren van een nieuwe slaapkamer symboliseert het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van de schrijfster. Dit laat zien hoe het verwerken van verdriet ook kan samengaan met het maken van nieuwe plannen en het creëren van een nieuwe toekomst.



Hulp in de verschillende fases van rouw

Uit het perspectief van de schrijfster


De schrijfster heeft begeleiding en hulp gevonden in de verschillende fases van rouw door middel van geloof en het herontdekken van haar relatie met God. In haar donkere periode waarin ze afstand nam van haar geloof en bitterheid in haar hart voelde, vond ze troost en kracht door haar geloof te herstellen en opnieuw contact te maken met God. Toen realiseerde ze zich dat ze niet alleen hoefde te staan in haar pijn en verdriet, maar dat ze steun kon vinden in haar geloof en relatie met God. Vervolgens gaat ze in een moment van wanhoop en twijfel naar God roept om hulp en begeleiding. Door zich in haar rouwproces open te stellen voor God en Zijn woorden, vindt ze rust en troost in deze fase. Het herontdekken van haar geloof en relatie met God helpt haar om door de moeilijke fases heen te komen en uiteindelijk vrede en dankbaarheid terug te vinden in haar leven.



Reviews

Ik kon me heel erg terug vinden in dit verhaal. Ook omdat ik weduwe ben vanaf mijn 24ste een dochtertje heb. Ik maakte mij aan veel dingen schuldig zoals zij het omschrijft bv boos worden op God. Ik werd zelfs jaloers dat ze in haar boek na 4 jaar een partner tegen kwam en ik 9 jaar verder nog alleen ben. Ik merk dat ik nog veel heb om los te laten en dat God me echt moet helpen om te genezen. Iedereen hun rouw proces verschilt. Ik ben dankbaar voor dit boek want dan hou ik letterlijk een spiegel voor mezelf. En ik nog steeds met de vragen loop waarom mijn kind die toen 2 was niet van haar vader mocht genieten. Ik merk dat het mij nog steeds pijn doet en het lezen van dit boek wel echt nodig was om, om vergeving te vragen. - Geverifieerde klant

Een opbouwend meeslepend waargebeurd verhaal over een jonge vrouw die tijdens het gevecht voor haar huwelijk haar man verliest aan een hersentumor. Een strijd die snel verloren bleek. Daarna volgde de strijd voor haar. Want, kon God haar Huib niet sparen? Herkenbaar voor mij ook de nasleep van het overlijden en de gevolgen daarvan voor de kinderen. Hoe ga je daarmee om? Ik denk dat veel ouders die een partner verliezen zich ermee kunnen identificeren of in ieder geval de pijn en moeiten hiervan zullen herkennen. De schrijfster geeft met dit boek hart en ziel bloot op een hele kwetsbare manier. Zonder geheimen of de zaak mooier voor te stellen dan zij in werkelijkheid is. En ondanks haar moedige en liefdevolle verhaal te hebben gelezen geloof ik dat we nog de diepten van haar verdriet niet hebben kunnen doorvoelen. Omdat voor de diepe rouw geen woorden bestaan..het is een gevoel die niet uit te drukken is. Ik ben blij voor haar en de kinderen dat zij een nieuwe partner en vader hebben mogen ontvangen. Ik vind het een goed geschreven, eerlijk, meeslepend goed opgebouwd verhaal van een geloofsstrijder in de frontlinies. Chapeau dat jij dit hebt durven en kunnen doen. Ik bewonder je! Ik wens je toe dat vele moeders en vaders in rouw jou boek mogen lezen en dat je zo tot zegen zult zijn. Amen. - Anoniem



Over de auteur


Annelies de Graaff is geboren in 1957 te Utrecht. Op jonge leeftijd werd zij weduwe en bleef achter met twee kleine kinderen. Hoe blijf je staande als je wereld compleet overhoop wordt gegooid door de dood? Hoe ga je om met de waaromvraag als de hemel van koper lijkt?

Als het leven pijn doet is het eerste boek van de schrijfster met het thema Rouwverwerking na het overlijden van een (geliefd) persoon en biedt een kijkje in het leven van een jonge weduwe. Annelies neemt je mee op haar levensreis dwars door een rouwproces vol vragen en beschrijft de strijd tussen loslaten en vertrouwen. Zij maakt de keuze om aan de hand van Jezus haar weg te vervolgen na de dood van haar echtgenoot. Met vallen en opstaan komt zij tot de ontdekking “mijn tranen zijn veilig in Zijn hand”. In Zijn kracht weet ze haar leven een nieuwe inhoud te geven en langzaam ontstaat het zicht op een hoopvolle toekomst.



Lees 'Als het leven pijn doet'


Het boek 'Als het leven pijn doet' van Annelies de Graaff vertelt over het oppakken van de draad na het verlies van een geliefde. Het beschrijft de emotionele reis van rouw, verdriet en het vinden van troost en herstel. Het e-book kan geleend worden in onze webshop via de knop 'E-book lenen'.

Als het leven pijn doet


Hoe houd je je staande als je wereld compleet overhoop wordt gegooid door de dood.
Hoe ga je om met de ‘waarom-vraag’. Annelies de Graaff verloor op jonge leeftijd haar echtgenoot en bleef achter met twee kleine kinderen. In ‘Als het leven pijn doet’ neemt Annelies je mee op haar levensreis, dwars door het rouwproces vol vragen, en beschrijft ze de strijd tussen loslaten en vertrouwen. Aan Jezus’ hand ontstaat het zicht op een hoopvolle toekomst: “Mijn tranen zijn veilig in Jezus hand.”


Annelies werkt al ruim 25 jaar op een Christelijke basisschool. Ze leerde een zendeling te zijn op de plek waar God je plaatst.


“Het overlijden van mijn eerste echtgenoot had een grote impact op mijn geloofsleven. Corrie ten Boom is een voorbeeld: “Zij heeft God de ruimte gegeven om moeilijkheden in haar leven om te buigen tot mogelijkheden en kansen om zo de liefde van God zichtbaar te maken. Dat is ook mijn droom.”


‘Als het leven pijn doet’, het openhartige debuut van Annelies de Graaff, geeft je houvast om de draad weer op te pakken na het verlies van een geliefde. Je staat nooit alleen.