Schermtijd bekijken en beperken
13 april 2021 

Schermtijd bekijken en beperken

Ken je dat gevoel dat je even rustig op je telefoon wil kijken? Gewoon even alleen met jezelf. Het laatste nieuws door scrollen, je Facebook checken, de laatste Instagram stories bekijken of filmpjes kijken op TikTok. Het is een ingesleten gewoonte om tientallen keren per dag de telefoon op te pakken terwijl je eigenlijk geen echte reden hebt. Of je hebt wel een aanleiding om iets op te zoeken en pakt je telefoon, surft 2 minuten door verschillende apps, legt je telefoon weer neer en denkt ‘Oh ja, ik wilde iets opzoeken!’ Herkenbaar? De risico’s van telefoonverslaving zijn door corona hoger dan ooit. De hoeveelheid schermtijd heeft echter een direct nadelig effect op de binding met mensen om je heen. Dit begint al in de baby-fase. De telefoon staat dan - letterlijk - tussen de ouder en het kind en een still face heeft volgens Bureau Jeugd en media een nadelig effect op de ontwikkeling tot emotioneel gezonde volwassenen.


Je eigen schermtijd beperken

Er zijn genoeg tips en trucs te vinden voor het inperken van je telefoongebruik. Zo kan je de telefoon bewust in een andere kamer leggen, tijdslimieten instellen per (type) app of een 'niet storen'-optie activeren. Het is echter veel leuker om er een spelletje van te maken. Met de app Forest kan je een zaadje planten die je in bijvoorbeeld 30 minuten laat uitgroeien tot een mooie, kleine boom. Tenzij je binnen die 30 minuten toch je notificaties bekijkt, gaat bellen of een app opent. Dan zal je jonge boom doodgaan. De app speelt daarmee heel slim in op jouw gevoel van genegenheid om de boom niet dood te laten gaan en juist te laten groeien. Je daagt jezelf uit door steeds grotere tijdsperiodes in te stellen waarop je van jezelf niet op je telefoon mag kijken - met een nog mooiere boom als resultaat. De app is gratis voor Android en kost € 2,29 voor Apple gebruikers. Als je goed je best doet, kan je met jouw prestaties zelfs echte bomen laten planten. Je draagt daarmee een steentje aan een betere aarde. Nog een laatste zetje nodig? Bekijk dan nu eens jouw schermtijd en bedenk hoe je die tijd anders had kunnen besteden.

Je schermtijd checken op een Android telefoon

  1. Ga naar de app 'Instellingen' van je Android telefoon.
  2. Klik op ‘Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht’.
  3. Controleer je schermtijd.

Je schermtijd bekijken op een iPhone of iPad

  1. Ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik vervolgens op ‘Schakel schermtijd in’.
  3. Tik op ‘Ga door’.
  4. Selecteer ‘Dit is mijn apparaat’.

Vervolgens heb je de mogelijkheid om alle belangrijke inzichten te zien. Denk hierbij aan de totale schermtijd, welke apps zijn gebruikt en hoelang je deze apps hebt gebruikt. Dit kun je op dagniveau zien maar ook van de gehele week.

Over de schrijver
Lucel is de oprichter van Geloof-Digitaal. Regelmatig schrijf hij nieuwe artikelen waarmee hij een brug wil slaan tussen het christelijk geloof en digitale technologie.
Reactie plaatsen