Lichaamsactiviteit als bron van digitaal geld
04 maart 2021 

Lichaamsactiviteit als bron van digitaal geld

Microsoft heeft in 2020 een patent toegekend gekregen voor een idee waarbij lichaamsactiviteit de bron is voor het genereren van digitaal geld. Ook wel cryptocurrencies genoemd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de Bitcoin. Dit is een digitale munt die kan worden verdiend door de rekenkracht en stroom van je computer in te zetten voor het oplossen van ingewikkelde wiskundige berekeningen. Het is onderdeel van blockchain technologie om waarheidsgetrouw gegevens vast te leggen die nooit meer kunnen worden verwijderd. De oplossing van de puzzel telt als 'proof of work' en elke andere computer kan snel nagaan of de oplossing daadwerkelijk klopt. Pas dan mogen de gegevens worden opgeslagen.

Alle Bitcoin-transacties samen verbruiken meer stroom dan het totale stroomverbruik van een land als Zwitserland. Daarom wordt volop gezocht naar nieuwe manieren om gegevens te controleren en toe te voegen aan de blockchain.

Proof of work

Het idee van Microsoft is om niet alleen meer computers 'proof of work' te laten berekenen maar ook het menselijke lichaam hiervoor te gebruiken. Een voorbeeld is het bekijken van advertenties op het internet - je lichaam reageert daar onbewust op met een specifieke hersengolf. Deze hersenactiviteit wordt herkend door een apparaat dat je bij je draagt waarmee het bewijs (proof of work) is geleverd dat je de advertentie daadwerkelijk hebt gezien. En omdat je voldoet aan die gestelde voorwaarde, krijg je een bepaalde hoeveelheid digitaal geld toegekend. Alle gegevens van deze activiteit en de bijbehorende geldtransactie worden vastgelegd in blockchain technologie.  

De techniek

In onderstaande figuur staat één van de technische tekeningen van het patent. Een sensor (140) registreert de lichaamsactiviteit van een persoon (145). Deze sensor stuurt de metingen naar het apparaat van de gebruiker (130). Dit apparaat heeft - net als je telefoon - verbinding met een communicatienetwerk (120). Dit communicatienetwerk schakelt actief met een server (110) van waaruit internetdiensten zoals website pagina's, games of media streaming worden geleverd. Het cryptocurrency systeem (150) zorgt voor het waarheidsgetrouw vastleggen van alle gegevens en geldtransacties. Microsoft patent lichaamsactiviteit blockchain cryptocurrency  

Wat kan je meten?

Er zijn heel veel voorbeelden van lichaamsbeweging die meetbaar zijn. Denk aan de beweging van ogen, ademhaling, gezichtsuitdrukking, vijf verschillende categorieën aan hersengolven, bloeddruk, activiteit van organen, lichaamswarmte, hartslag enzovoort. Stel nou dat je ontspannen een luisterboek zit te luisteren, dan heeft dat ongetwijfeld effect op je hersenactiviteit, ademhaling en hartslag - en wellicht heb je je ogen ook een tijd dicht gehad. Dat is prima meetbaar. De aanbieder van het luisterboek kan daarmee aantonen dat ze de dienst daadwerkelijk hebben geleverd en wordt daarvoor beloond met digitaal geld. Dat geldt ook voor andere internetdiensten zoals zoekmachines, chatbots of elke andere website die bepaalde informatie verstrekt.  

Toepassingen

Voor de hand ligt de sector sporten voor toekomstige toepassingen. Maar ook het uitvoeren van metingen in je dagelijkse werkzaamheden is goed mogelijk. Of het doen van schoolwerk. Het is allemaal te meten met de activiteit van je lichaam. Op het moment dat de lichaamsactiviteit van de gebruiker voldoet aan de vooraf gestelde voorwaarden, dan kan daarmee digitaal geld worden verdiend. Door de gebruiker maar ook door de aanbieder.  

Conclusie

Het klinkt als een mooi systeem, nietwaar? Wellicht is het dat ook. Je betaalt voor wat je echt gebruikt en kan geld verdienen met wat je laat registreren door je lichaamsactiviteit. Je lichaam liegt niet. En de gegevens kloppen altijd - dat is de essentie van de achterliggende blockchain technologie. Er is geen fraude mogelijk.  Bijbels perspectiefWe moeten niet vergeten dat er sprake kan zijn van een 'lock-in'. Als je eenmaal onderdeel bent van dit systeem, ben je in zekere zin opgesloten. Zeker als dit het enige systeem in de toekomst zou zijn waardoor je kan kopen en verkopen. Dat je alleen met dit digitale geld reizen kan boeken, toegang krijgt tot medische zorg, kan deelnemen aan het onderwijs of gebruik kan maken van bepaalde diensten in je gemeente. Je lichaam is dan onderdeel van het systeem. Er komt immers digitaal geld binnen door je lichaamsactiviteit en alleen dit digitale geld kan je ergens anders weer besteden.  Het merkteken van het beest?Het geheel doet denken aan enkele verzen uit het bijbelboek Openbaring 13: 

16 En het maakt dat men aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd. 17 En dat niemand kan kopen of verkopen dan wie het merkteken heeft: de naam van het beest of het getal van zijn naam. 18 Hier is de wijsheid. Wie verstand heeft, laat die het getal van het beest berekenen, want het is het getal van een mens, en zijn getal is zeshonderdzesenzestig.

Het is niet vast te stellen of dit patent van Microsoft daadwerkelijk een stap is richting het merkteken van het beest. Hoewel smart watches al ontzettend veel meten en technieken als onderhuidse chips beschikbaar zijn, is dit zeker niet een dwingend beleid in de nabije toekomst. Ook heeft een vorm van digitaal geld als Bitcoin niet een onbetwiste voorkeur in de wereld van nu. Toch valt het nummer van het patent direct op: WO2020060606. WO is een afkorting van WIPO, wat op zijn beurt staat voor World Intellectual Property Organization. Daarna volgt het jaartaal 2020 en vervolgens het patentnummer 060606. Laten we als christen daarmee gewaarschuwd zijn om kritisch te blijven op deze ontwikkelingen.

Over de schrijver
Lucel is de oprichter van Geloof-Digitaal. Regelmatig schrijf hij nieuwe artikelen waarmee hij een brug wil slaan tussen het christelijk geloof en digitale technologie.
Reactie plaatsen