Jezus in het Oude Testament

Een boeiende ontdekkingsreis door de boeken van Mozes

Goed leesbaar

Geen droge kost maar een helder verhaal in begrijpelijke taal. 

Bijbelgetrouw

De uitleg wordt onderbouwd met een groot aantal Bijbelteksten

Inspirerend

Nieuwe inzichten laten je (opnieuw) nadenken over de rol van Jezus

Jezus is de sleutel

De Bijbel is geen makkelijk boek. Het is geschreven in een taal en een cultuur die niet de onze is. We hebben Gods bovennatuurlijke inzicht nodig om te zien hoe de hele Bijbel naar Jezus wijst. God wil ons dat graag geven en Jezus is de sleutel voor het begrijpen van de Bijbel.

In deze cursus laat Jan Heijnen zien dat God de Zoon ook al vaak voorkomt in het Oude Testament. Soms als ‘Engel van de Heer’. Soms als symbool. Soms in het leven van een Bijbels figuur. Soms doordat wordt gezegd dat Hij zal komen. 

Hieronder vind je een paar voorproefjes van wat je mag verwachten.

 Jezus zien in de schepping

Door woorden brengt God licht in Zijn schepping. In Genesis 1 staat simpelweg ‘God zei’. Dat houdt in dat Hij woorden gebruikt. Het Hebreeuwse woord voor ‘woord’ is ‘dabar’. Jezus is Gods ‘Dabar’, Zijn Woord. Elk scheppend Woord dat God dus spreekt, is Jezus. God maakt met Zijn Woord alles wat bestaat.

Johannes schreef echter in het Grieks en gebruikte dus niet ‘dabar’, maar hij heeft het over ‘logos’. Dat is het Griekse woord waar ons woord ‘logica’ vanaf stamt. Dus als Johannes Jezus het Woord van God noemt, bedoelt hij meer dan simpelweg ‘woord’. Logos betekent ook ‘logica’, ‘reden’, ‘gedachte’, ‘idee’ en ‘wijsheid’. Door Jezus heen spreekt God dus Zijn logica, Zijn ideeën en Zijn wijsheid tot ons.

God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. (Genesis 1:3)

In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin bij God. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. (Johannes 1:1-2)

 Jezus zien in Noach en zijn ark

De ark had een deur. Eén deur. En die deur stond jarenlang open. Totdat de dieren, Noach en zijn familie instapten. Zeven dagen later daalden de eerste, dikke regendruppels neer vanuit de wolken. Eerst een paar, maar al snel werden het er steeds meer. Totdat het goot van de regen. 

De acht in de ark waren veilig, alle andere mensen kwamen om in de eerste uren en dagen van de zondvloed. Terwijl Gods oordeel neerdaalde op de aarde, om haar te reinigen van de zonde, schuilden Noach en zijn familie bij de Heer.

De Bijbel omschrijft Noach als een ‘type Jezus’. Dat wil zeggen dat hij erg lijkt op de Zoon van God: hij leidt een rechtvaardig leven en redt andere mensen voor God. Daarmee is Noach een inspiratiebron voor ons allemaal.

Noach was een rechtschapen man; hij was in zijn tijd de enige die een voorbeeldig leven leidde, in nauwe verbondenheid met God. (Genesis 6:9)

Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal Ik jullie rust geven. Neem Mijn juk op je en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht. (Matteüs 11:28‑30)

Even kennismaken

Jan Heijnen schrijft en vertelt al ruim 20 jaar over dat God echt bestaat. Het is zijn roeping om het geloof van anderen een boost te geven en de passie voor de Bijbel te versterken. 

Op z'n 22e is Jan tot geloof gekomen nadat hij de bewijzen voor het christendom en het atheïsme naast elkaar had gelegd. Sindsdien beseft Jan dat hij niet om God heen kan. God bestaat. En niet alleen dat, Hij is ook een persoonlijke God die ons lief heeft.

Jan woont met zijn vrouw en drie kinderen in Kampen. Waar hij eerst nog een baan had, richt hij zich nu volledig op zijn roeping. Hij schrijft boeken, blogs, organiseert seminars en heeft een eigen podcast. 

Dit kan je verwachten

  

Direct beginnen

Na aanmelding, krijg je direct toegang tot de eerste vijf lessen.

Elke dag een nieuwe les

Elke dag komt er een nieuwe les vrij. Jij bepaalt echter zelf het leestempo.

Altijd op schema

Met de voortgangsindicator zie je altijd waar je bent gebleven.

Modules en lessen

De cursus is opgebouwd uit 94 lessen in totaal.

Mobiele app

Download de mobiele app om de cursus altijd en overal te kunnen volgen.

Stel je vragen

Heb je vragen? Stel ze aan Jan Heijnen in de speciale cursusgroep
€ 4 per maand

Jezus in het Oude Testament

  • Past bij elk leestempo - jij bepaalt de snelheid
  • Overzichtelijke cursus met voortgangsindicator
  • Mogelijkheid tot vragen stellen aan Jan Heijnen


Je start voor een klein bedrag per maand. En als het toch niks voor je is, dan stop je gewoon. Heel eenvoudig en zonder opzegtermijn.