De Joodse Jezus

Door te kijken naar de Hebreeuwse context kijk je anders naar de verhalen uit de Bijbel

Uitleg van Hebreeuws

Laat je verrassen door de Hebreeuwse taal en haar nuances

Goed leesbaar

De toelichting is goed leesbaar en zet je aan tot nadenken

Nieuwe inzichten

Herontdek bekende teksten met de échte Hebreeuwse betekenis

De diepere betekenis in Zijn spreken en handelen

Heb je je nooit afgevraagd waarom we naar de bergen moeten kijken of daar onze hulp vandaan komt zoals Psalm 121 ons vertelt? Is Jezus echt ruw tegen de Syro-Fenicische vrouw? Wat gebeurde er nu werkelijk aan het kruis?

Deze cursus benadert deze en andere verhalen met een andere, een Hebreeuwse bril op. Daardoor krijgen ze een nieuwe dimensie. Het kan een aanvang zijn om met een open oog en een kritische blik naar de woorden van Jezus te kijken.

De cursus verfrist je geloofsleven en maakt het rijker. De lessen lezen makkelijk weg. Hieronder staat een klein voorproefje. Laat je verrassen!

De slang als gevallen engel

Het Hebreeuwse woord voor slang is nachash. Dit kan ook vertaald worden met ‘blinkende verschijning’. Mozes nam waarschijnlijk de farao tot voorbeeld toen hij de slang beschreef. De farao had namelijk een kroon met de beeltenis van een cobra erop. Hij was een heerser die zichzelf als God zag.

De slang was de slimste onder alle wilde dieren. Deze dieren worden in het Hebreeuws aangeduid met chayot ha sadeh waarbij chayot ook vertaald kan worden met ‘levende wezens’. Jeremia gebruikt bijvoorbeeld chayot ha kodesh om verheven engelen aan te duiden. Chayot ha sadeh zijn dan gevallen engelen.

De slang uit het paradijs is geen beschrijving van een dier, maar van een persoon, die een glans had als die van een engel, maar listig als een slang was. Een gevallen engel die gelijk aan God wilde zijn en anderen ertoe verleidt hetzelfde te geloven.

De slang nu was de listigste onder alle dieren van het veld, die de HEERE God gemaakt had; en hij zei tegen de vrouw: Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? (Genesis 3:1 HSV)

 Jezus van Nazareth

Jezus ging met zijn ouders in Nazareth wonen. Dit is niet zomaar een plaats met een naam, er zit een betekenis in. In het woord Nazareth zit het woordje netzer, wat ‘tak’ betekent. Jezus is de loot die voortkomt vanuit de afgehouden stam van Isaï.

Jezus wordt ‘Jezus de Nazoreeër’ genoemd. In dit Hebreeuwse woord zit het woord notzrim. Ook het woord notzri heeft dezelfde stam als het woord netzer en betekent ‘wachter’. Jezus is de bewaker van het woord.

Met het woord ‘Notzrim’ worden binnen het Jodendom ook de heidenen mee aangeduid. Het woord komt voor in Jeremia 31:6 HSV. De heidenen zullen als wachters van Gods Woord opgaan naar Sion om de God van Israël te omarmen.

 

‘Want er zal een dag zijn dat de wachters zullen roepen op het bergland van Efraïm: Sta op, laten wij opgaan naar Sion, naar de Heere, onze God’ (Jeremia 31:6 HSV).

Even kennismaken

De cursus is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gertruud Bakker. Zij is Joods en kwam op latere leeftijd tot geloof. Ze bekijkt veel teksten uit de Bijbel vanuit een andere invalshoek.

Ze besloot Hebreeuws te leren. ‘Dit is mijn taal en het is de Heer die mij dat geeft. Ineens zag ik lagen die ik niet eerder ontdekt had en vond ik de bijbel het interessantste boek van de wereld. Het is een diamant en elke keer komt er een nieuw licht boven!’

Dit kan je verwachten

  

Direct beginnen

Na aanmelding, krijg je direct toegang tot de eerste vijf lessen.

Elke dag een nieuwe les

Elke dag komt er een nieuwe les vrij. Jij bepaalt echter zelf het leestempo.

Altijd op schema

Met de voortgangsindicator zie je altijd waar je bent gebleven.

Modules en lessen

De cursus is opgebouwd uit 40 lessen in totaal.

Mobiele app

Download de mobiele app om de cursus altijd en overal te kunnen volgen.

Stel je vragen

Heb je vragen? Stel ze aan Gertruud Bakker in de speciale cursusgroep
€ 4 per maand

De Joodse Jezus

  • Past bij elk leestempo - jij bepaalt de snelheid
  • Overzichtelijke cursus met voortgangsindicator
  • Mogelijkheid tot vragen stellen aan Gertruud Bakker


Je start voor een klein bedrag per maand. En als het toch niks voor je is, dan stop je gewoon. Heel eenvoudig en zonder opzegtermijn.

Deze lezers gingen je voor

R. Calli

Gertruud beschrijft verschillende aspecten uit het leven van Jezus vanuit Hebreeuws perspectief. Ze pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben, maar ze zet de lezer wel aan tot nadenken.


Zeer interessant en makkelijk toegankelijk voor de lezer die zich meer wil verdiepen in de Joodse kant van Jezus.

C. Kwakkel
Wat kunnen we veel leren van Gertruud Bakker, maar bij mij kwam tijdens het lezen ook de gedachte naar boven – wat moeten wij, christenen - eigenlijk ook veel afleren… en dan noem ik alleen de vanzelfsprekende stelligheid ‘zo is het en niet anders.’


En dan lees je bijzondere details en diepere lagen in het leven van Jezus, waarvan je de betekenis nooit eerder had ontdekt! Wat een diepte en rijkdom zijn te vinden in het Woord van God…
W. Kuling
Als je geïnteresseerd bent in de Bijbelse verhoudingen Christendom - Jodendom, is dit heel interessant. Opent vele andere Bijbelse gezichtspunten.

Start nu met lezen!