Dagboek van de Opperrabbijn: Een uniek inkijkje in het leven van Binyomin Jacobs
21 april 2023 

Dagboek van de Opperrabbijn: Een uniek inkijkje in het leven van Binyomin Jacobs

Binyomin Jacobs, de huidige opperrabbijn van Nederland, heeft een uniek dagboek geschreven waarin hij zijn leven als rabbijn, zijn persoonlijke leven en zijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving beschrijft. Het dagboek biedt een intiem inkijkje in zijn leven en biedt waardevolle inzichten in belangrijke thema's zoals geloof, familie, maatschappelijke kwesties en persoonlijke reflecties.

De vroege jaren

Binyomin Jacobs werd geboren in Amsterdam in 1949 en groeide op in een Joods gezin. Zijn vader was een bekende rabbijn en zijn moeder was een Holocaustoverlevende. Hij studeerde aan verschillende religieuze scholen en stond bekend om zijn scherpe intellect en toewijding aan zijn geloof.

Als jonge man reisde Binyomin veelvuldig naar Israël om zijn kennis van het Jodendom te verdiepen. Hij studeerde aan de Mir Yeshiva en de Hebron Yeshiva, waar hij verschillende rabbinale graden behaalde. Zijn tijd in Israël zou een blijvende invloed hebben op zijn persoonlijke en professionele leven.

Zijn carrière als rabbijn

Na zijn terugkeer naar Nederland begon Binyomin Jacobs zijn carrière als rabbijn. Hij diende als rabbijn in verschillende Joodse gemeenschappen in Nederland en werd in 2008 benoemd tot opperrabbijn van Nederland. Hij was de eerste opperrabbijn van Nederland die niet geboren was in het land.

Als opperrabbijn heeft Binyomin Jacobs veel belangrijke prestaties geleverd en uitdagingen overwonnen. Hij heeft zich ingezet voor het bevorderen van interreligieuze dialoog tussen Joden, christenen en moslims. Hij heeft ook gewerkt aan het versterken van de positie van het Jodendom in Nederland en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid.

Persoonlijk leven

Binyomin Jacobs is een toegewijde echtgenoot en vader van vier kinderen. Hij staat bekend om zijn liefde voor muziek, literatuur en geschiedenis. Hij reist graag en heeft veel bijzondere ervaringen opgedaan in verschillende delen van de wereld.

In zijn dagboek beschrijft Binyomin Jacobs zijn persoonlijke leven en ervaringen op een openhartige en persoonlijke manier. Hij deelt zijn persoonlijke uitdagingen en overwinningen, zijn familie- en relatieleven en zijn interesses en hobby's.

Het dagboek van Binyomin Jacobs

Binyomin Jacobs begon met het schrijven van zijn dagboek in 2016, na een langdurige ziekteperiode. Het schrijven van het dagboek was een manier voor hem om zijn persoonlijke en spirituele reis te documenteren en te reflecteren op belangrijke gebeurtenissen en ervaringen in zijn leven.

Het dagboek van Binyomin Jacobs behandelt een breed scala aan thema's, waaronder geloof en spiritualiteit, familie en relaties, maatschappelijke kwesties en persoonlijke reflecties.

In het dagboek deelt hij zijn visie op het Jodendom en de rol van het geloof in de moderne wereld. Hij beschrijft ook zijn betrokkenheid bij interreligieuze dialoog en zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid.

Belangrijke gebeurtenissen in zijn dagboek

Het dagboek van Binyomin Jacobs bevat een aantal belangrijke gebeurtenissen en ervaringen die het waard zijn om te benoemen. Allereerst beschrijft hij zijn reis naar Israël in 2018, waarbij hij diverse bijzondere ontmoetingen heeft gehad. Zo heeft hij onder andere gesproken met de president van Israël, Reuven Rivlin, en heeft hij een bezoek gebracht aan het graf van zijn grootvader. Verder beschrijft hij de vele evenementen en vieringen die hij heeft bijgewoond als opperrabbijn, zoals de Joodse feestdagen en de herdenking van de Holocaust. Ook gaat hij in op de ontwikkelingen binnen de Joodse gemeenschap en de uitdagingen waar zij mee te maken hebben. Zo beschrijft hij onder andere de discussies rondom de rituele slacht en de besnijdenis.

Een belangrijk thema in het dagboek van Binyomin Jacobs is zijn strijd tegen ziekte en fysieke uitdagingen. Hij beschrijft openhartig zijn ervaringen met ziekte en de impact daarvan op zijn persoonlijke en spirituele leven.

Binyomin Jacobs beschrijft ook zijn relatie met zijn vrouw en kinderen en hoe deze relaties zijn persoonlijke en professionele leven hebben beïnvloed. Hij deelt zijn persoonlijke uitdagingen als echtgenoot en vader en deelt ook zijn successen en overwinningen.

Een ander belangrijk thema in het dagboek van Binyomin Jacobs is zijn betrokkenheid bij interreligieuze dialoog. Hij beschrijft zijn ontmoetingen met vertegenwoordigers van andere religies en zijn inzet voor het bevorderen van begrip en respect tussen verschillende geloofsgemeenschappen.

Binyomin Jacobs heeft zich ook ingezet voor sociale rechtvaardigheid en beschrijft zijn betrokkenheid bij verschillende maatschappelijke kwesties. Hij deelt zijn visie op belangrijke thema's zoals immigratie, vluchtelingen en klimaatverandering.

Ten slotte bevat het dagboek van Binyomin Jacobs een aantal persoonlijke reflecties en inzichten over het leven en de wereld om ons heen. Hij beschrijft zijn filosofie over het belang van het leven in het moment en het waarderen van de kleine dingen in het leven.

E-book: 'Dagboek van de Opperrabbijn' 

Het boek geeft een bijzonder inkijkje in het leven van Binyomin Jacobs, opperrabbijn van alle joodse gemeenten in Nederland, tijdens de coronacrisis. In het boek zijn 54 dagen uit zijn leven geselecteerd, waarin hij vertelt over zijn strijd tegen het secularisme, zijn ervaringen met christelijke instanties en zijn visie op onderwerpen zoals de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk. Het dagboek laat ook zien hoe hij en zijn gezin te maken hebben met voortdurende bedreigingen en antisemitisme.

Binyomin Jacobs is een autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom. Hij studeerde aan diverse Talmoedhogescholen in Frankrijk en Israël en werd in 2008 benoemd tot opperrabbijn. Jacobs hoort bij de Lubavitcher chassidiem stroming en staat bekend om zijn openheid naar niet-joden, waaronder christenen. In 2012 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijzondere inzet voor de samenleving. Zijn debuut bij Scholten Uitgeverij is dit unieke boek, waarin hij zijn wijsheden, humor en zelfspot combineert.

Inspirerend, interessant en kostelijk

Lezers zijn het erover eens dat "Dagboek van de Opperrabbijn" een fascinerend en verhelderend boek is dat inzicht geeft in het moderne religieuze leven en de gedachtewereld van opperrabbijn Binyomin Jacobs. Anneke Nagelhout noemt het een "heerlijk boek" dat je niet in één keer moet uitlezen, terwijl Hanna Jongejan-Kater het boek "interessant" en "kritisch" vindt. Beiden waarderen de openheid en eerlijkheid waarmee Jacobs zijn dagelijkse leven en ervaringen deelt.

Ds. Jenno Sijtsma omschrijft het boek als "kostelijk" en prijst de integriteit en opmerkzaamheid van Jacobs, die hij als een ware bruggenbouwer beschouwt. De recensenten zijn onder de indruk van de breedte van onderwerpen die Jacobs bespreekt, variërend van Israël en de Raad van Kerken tot het coronavirus en antisemitisme. Ze zijn het erover eens dat het lezen van dit boek een verademing is en raden het ten zeerste aan.

Leen het e-book nu voor je e-reader

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit unieke boek over het leven van Opperrabbijn Binyomin Jacobs? Klik dan door naar de webshop en leen het e-book voor je e-reader. Laat je inspireren door de wijsheden en ervaringen van deze bijzondere auteur!

                                                       


Over de schrijver
Lucel is de oprichter van Geloof-Digitaal. Regelmatig schrijf hij nieuwe artikelen waarmee hij een brug wil slaan tussen het christelijk geloof en digitale technologie.
Reactie plaatsen