Tips voor een christelijke opvoeding
09 april 2022 

Tips voor een christelijke opvoeding

Enkele kernpunten bij een christelijke opvoeding zijn het geven van liefde, waardering en aandacht. Het verschil met een niet-christelijke opvoeding is dat er de Bijbel hierbij centraal staat.

Naastenliefde

Kinderen leren dat de Bijbelse naastenliefde inhoudt om niet alleen voor zichzelf te denken maar aandacht te hebben voor anderen. Eerlijkheid en respect is belangrijk bij de omgang met andere mensen en hun eigendommen.

Bidden

Kinderen leren om te bidden, bijvoorbeeld voor het eten en drinken. Ze vragen God om bescherming en danken Hem voor gelukkige momenten in het leven. En vragen God om vergeving als zich niet goed hebben gedragen. Daarnaast leren ze bidden voor iedereen die ze kennen, zowel voor mede-christenen als niet-christenen.

Christen in woord en daad

De taak van de christelijke opvoeder is om het goede voorbeeld te geven aan het kind. Je kind leert christelijk gedrag doordat andere christenen dit gedrag laten zien. Bijvoorbeeld het regelmatig bezoeken van kerkdiensten, het lezen van christelijke boeken en tijdschriften, het luisteren van christelijk muziek en ga zo maar door. Belangrijk ook is dat het kind mee gaat doen, bijvoorbeeld door het zingen van christelijk liedjes of het meebidden bij maaltijden.

Streng christelijke opvoeding

Bij opvoeden hoort het stellen van grenzen. Een christelijke opvoeding is liefdevol maar kan ook streng zijn. Er wordt op toegezien dat er ook echt sprake is van christelijk handelen. Zo worden er grenzen gesteld als het gaat om roken, alcohol drinken, drugs en seks vóór het huwelijk.

Handboek christelijk opvoeden

In deze cursus wordt een invulling gegeven aan christelijke normen en waarden. Een soort mini handboek voor het christelijk opvoeden van kinderen. Begin nu direct met kijken!


Over de schrijver
Lucel is de oprichter van Geloof-Digitaal. Regelmatig schrijf hij nieuwe artikelen waarmee hij een brug wil slaan tussen het christelijk geloof en digitale technologie.
Reactie plaatsen