Wie is Jezus

Wie is Jezus?

Jezus ken je vast wel. In een ander artikel deelden wij dat de geschiedenis ons leert dat Hij echt bestaan heeft. Vanuit dat startpunt; wat kunnen we zeggen over Hem als persoon? Voor de één is Hij een wijze man met mooie levenslessen en volgens de christenen is Hij God zelf. Moslims zien Hem alleen als een profeet en weer anderen hebben Hem voor gek verklaard.

Bijbel als bron

Om een persoon echt te leren kennen, kun je het best vragen aan de mensen die het meest dichtbij die persoon waren wie hij was. Wat je ook van de Bijbel denkt, het is een verhaal van mensen die Jezus persoonlijk kende. Dit gaan we daarom gebruiken om te bepalen wat voor persoon Jezus was.

Jezus volgens de Bijbel

Jezus leidde een groot gedeelte van Zijn leven rustig als timmerman. Pas rond Zijn dertigste begon Hij volgelingen om Zich heen te verzamelen. Hij noemde Zichzelf Christus en riep de mensen op om naar Gods wil te leven. Misschien raak je nu de weg kwijt. Wat betekent Christus? Welke God? Laat ons het je uitleggen.

Messias/Christus

Het volk van Israël, de Joden, geloven in één God die alles gemaakt heeft. Deze God had hen heilige boeken gegeven, het Oude Testament, waar verschillende dingen in staan. Leefregels, geschiedenis maar ook beloftes voor de toekomst. Er wordt steeds gesproken over een speciaal iemand Die nog moest komen. Deze persoon had de titel Christus/Messias, wat Gezalfde betekent. Iemand die als Koning zou regeren voor altijd en door heel de wereld aanbeden zal worden.

Tegelijkertijd spreekt het Oude Testament ook over de Christus als iemand die pijnlijk zou lijden, sterven en opstaan. Hij zal de straf op Zich nemen die wij verdienen zodat we vrede met God zullen hebben.

Je begrijpt natuurlijk dat de Joden erg uitkeken naar deze persoon..

Toen Jezus beweerde die Christus te zijn, zorgde dat dan ook voor oproer in het land. Iedereen kon zichzelf de Christus noemen maar Jezus was anders. Hij deed wonderen die ze nog nooit eerder hadden gezien en zijn manier van lesgeven maakte erg veel indruk op het volk.

Weerstand

Maar niet iedereen was blij met deze Christus. Israël hoorde bij het Romeinse Rijk en je kan jezelf dan niet zomaar Koning noemen. Er is één keizer en hij is de baas. Jezus was voor de Romeinen dan ook een bedreiging.

Verder waren de meeste joodse religieuze leiders ook niet bepaald fan van Jezus. Zij werden namelijk gezien als heilige mensen die alles wisten maar Jezus ontmaskerde ze wanneer dat nodig was. Hij noemde ze in hun gezicht hypocrieten, sukkels en slangen voor de verkeerde manier waarop ze leefden. Ook beweerde Jezus God te zijn, en dat konden ze niet accepteren.

Uiteindelijk kostte het Jezus Zijn leven. De Joodse en Romeinse leiders hebben samengewerkt om hem te executeren door kruisiging. Toch was dit niet één of ander ongeluk wat Jezus niet aan zag komen. Nee, zoals eerder werd verteld was dit al honderden jaren van tevoren in het Oude Testament aangekondigd. De Christus zou schandelijk sterven en weer uit de dood opstaan.

Het zal je niet verbazen dat wij Jezus niet zien als gek of leugenaar. Dat houd slechts één optie over voor ons: Hij is God. 

We kunnen ons voorstellen dat een artikel als deze veel vragen opwekt, misschien wel vooral over de betrouwbaarheid van de Bijbel. Want dat is toch wel waar onze claim van afhankelijk is. We hebben dan ook een apart artikel speciaal over dat onderwerp gemaakt.

Bekijk de video

Bron: ChristenDOM?

Reactie plaatsen