6 collecte-apps voor kerken

Kerkelijke collecte-apps wennen snel. Dankzij de grote hoeveelheid online bezoekers van kerkdiensten tijdens de coronacrisis is de digitale collecte in sneltreinvaart ingeburgerd. Hieronder vind je een overzicht van 5 digitale collecte-apps voor kerken inclusief de kosten* voor zowel de gebruiker als de kerk en de impact op privacy.  

1. Givt

Zeer gebruiksvriendelijke app. In eerste instantie ontwikkeld voor kerken maar later uitgebreid voor donaties aan bijvoorbeeld straatmuzikanten en sportclubs; ook te gebruiken als betaalmiddel bij deurcollecties.

 • Gebruiker: De app maakt gebruik van de betaaloplossing SlimPay, dit kost de gebruiker € 0,06 cent per transactie. Daarnaast gaat 4,5% van de transactiewaarde naar Givt voor doorontwikkeling van de app.
 • Kerk: aan de kerken vraagt Givt een eenmalige investering van € 75. Hiervoor krijgt de kerk voor elke collectezak een zendertje (een beacon). Op het moment dat de collectezak wordt doorgegeven, kan iemand de app openen en de telefoon in de buurt van de collectezak houden waarna de betreffende collecte wordt getoond in de app en er eenvoudig een donatie kan worden gedaan.
 • Privacy: donateurs blijven anoniem.

2. Chrch

Deze eenvoudige app heeft het levenslicht gezien in de Noorderkerk in Amsterdam. De app wordt met het logo en huisstijl van de kerk opgeleverd. Er wordt gebruik gemaakt van Mollie Payments zodat er gedoneerd kan worden via iDeal. Chrch heeft ook functionaliteiten als een smoelenboek, agenda en Bijbeltekst van de dag.

 • Gebruiker: de gebruiker betaalt € 0,35 cent per transactie.
 • Kerk: voor de kerk bestaan de kosten uit een klein bedrag voor het instellen van de app (logo, huisstijl, menukeuzes) en een richtlijn van € 1 per gebruiker. De totale kosten zijn in overleg omdat Chrch geen winstoogmerk heeft. Als je specifieke wensen hebt, dan is er betaalde ondersteuning mogelijk.
 • Privacy: de namen van donateurs zijn afgeschermd.

3. Kerkbijdrage

Relatief nieuwe, mobiele website (geen app). Gemakkelijk en snel. Ontwikkeld voor standaardcollectes in de kerk inclusief het zendingsbusje. Kerkbijdrage gebruikt Mollie Payments voor het aanbieden van de betaalmethode iDeal.

 • Gebruiker: de gebruiker betaalt € 0,29 cent per donatie, tenzij de kerk (een deel van) deze kosten voor eigen rekening neemt. Daarnaast vraagt Kerkbijdrage een vergoeding van € 0,05 cent per transactie.
 • Kerk: kerken kunnen zich kosteloos aansluiten.
 • Privacy: namen van donateurs zijn bekend bij de penningmeester van de kerk. E-mailadres voor optionele transactiebon wordt opgeslagen op de server van Kerkbijdrage.

4. Kerkgeld

Het innen van donaties in deze app gaat via iDeal in de webwinkel van SKG Collect, dit moet worden aangevraagd bij Stichting Kerkelijk Geldbeheer te Gouda. Als kerk kan je zelf bekijken welke functionaliteiten je activeert, zo is er ook de mogelijkheid om collectebonnen, cd's en boeken te verkopen via de app.

 • Gebruiker: de gebruiker betaalt € 0,36 cent per transactie. De eerste 2.500 iDeal-transacties per kalenderjaar (voor de hele kerk) zijn gratis. Er kan vanuit een tegoed worden gegeven.
 • Kerk: voor de kerk is er een abonnement van € 50 per kwartaal van toepassing. Voor nieuwe abonnees is het eerste jaar gratis.
 • Privacy: namen van donateurs zijn bekend bij de penningmeester van de kerk. Adresgegevens worden niet gedeeld.


5. Donkey Mobile

Sterke app met een focus op het samen gemeente zijn. Kerken geven aan dat de app samenbindend en inspirerend werkt. Biedt veelzijdige collecte functionaliteiten. Uniek in het kunnen combineren van communicatie met collecte, oftewel: de gemeente wordt op de hoogte gehouden van de resultaten van acties en kan aangemoedigd worden om te geven. Dit heeft een versterkende werking.

 • Gebruiker: de gebruiker betaalt € 0,24 cent per transactie. 
 • Kerk: vanaf € 75 per maand. Staffel afhankelijk van het aantal gebruikers.
 • Privacy: er wordt een verwerkersovereenkomst afgesloten om de privacy en veiligheid van gegevens te garanderen.


6. Scipio

Deze app is wellicht de Ferrari onder de apps. Het heeft een directe connectie met het veelgebruikte Scipio ledenregistratiesysteem. Er zijn meerdere modules beschikbaar, bijvoorbeeld: agenda, nieuws, digitale collecte.

 • Gebruiker: er zijn geen kosten verbonden aan het doen van donaties tenzij er sprake is van het Start-pakket, dan rekent Scipio 4% van de transactiewaarde.
 • Kerk: de app is beschikbaar in drie varianten: Start, Plus en Premium. Start is gratis, Plus kost € 59,95 per maand en Premium heb je voor € 129,95 per maand.
 • Privacy: beveiliging van persoonsgegevens middels beveiligingscodes.

 

Welke digitale collecte-app is geschikt voor mij?

Stel dat je een kleine huisgemeente bent, dan kan je wellicht in onderling overleg een periodieke bijdrage afspreken zonder dat je een app daarvoor nodig hebt. Als je je leven toch wilt vergemakkelijken, dan is Kerkbijdrage een goede optie. Zoek je meer functionaliteiten? Dan ben je beter af bij Kerkgeld. Wil je het professioneler? Kies voor Givt. Liever een op maat gemaakte oplossing? Ga dan eens in gesprek met Chrch. Wil je een eigentijdse app die gewoon goed werkt? Dan is Donkey Mobile wellicht de juiste keuze. Ben je een grote gemeente en wil je spelen op topniveau? Dan is Scipio de aangewezen app. Alle apps geven vrijblijvend informatie over de mogelijkheden voor jouw kerk en de gebruikers. Laat je goed informeren en zorg dat je een plan van aanpak hebt als het gaat om de uitrol van een app in de gemeente. 

* Genoemde prijzen zijn een indicatie op basis van online beschikbare informatie. Actuele tarieven zijn bij de de genoemde partijen op te vragen.

Over de schrijver
Lucel is de oprichter van Geloof-Digitaal. Regelmatig schrijf hij nieuwe artikelen waarmee hij een brug wil slaan tussen het christelijk geloof en digitale technologie.
Reactie plaatsen