5 tips voor een gezond waterverbruik
01 september 2020 

5 tips voor een gezond waterverbruik

Zonder water zouden we slechts 3-4 dagen kunnen leven. We zijn er enorm afhankelijk van. Het grootste deel ervan (tot 70%) gaat naar irrigatie van gewassen die ons uiteindelijk voeden, de dieren die we eten of de kleding die we dragen. De overige 30% wordt verbruikt door de industrie en voor huishoudelijk gebruik. In Nederland verbruiken we zo'n 1 miljard liter water per dag, wat in zeer warme periodes kan oplopen tot 1,5 miljard liter per dag. Het begint in de ochtend met het doortrekken van de wc (8 liter) en even 10 minuten douchen (9 liter). Daarna pak je wellicht je ochtendkoffie (50 liter) en een broodje met kaas (510 liter). En voordat je de deur uitgaat zet je nog even snel de vaatwasser aan (16 liter) en doe je er een wasje in (54 liter). Het aantal liters schiet dan snel omhoog. Met een lunch, avondeten, drinken en hapjes tussendoor zit de gemiddelde Nederlander op 3.575 liter per persoon per dag. Zo'n 30 badkuipen vol! Van al het water op aarde is slechts 2,5% vers water waarvan maar 0,1% toegankelijk is voor mensen. Combineer dit met het feit dat het wereldwijde watergebruik in de afgelopen 100 jaar met een factor 6 is toegenomen en dan heb je een goede stok achter de deur om kritisch te kijken naar je eigen watergebruik en waar mogelijk te besparen. Met onderstaande tips helpen we je op weg.

5 eenvoudige tips om direct water te besparen

  1. Eet minder vlees. Het advies is om de wekelijkse voedselinname voornamelijk ​​uit fruit, groenten en granen te laten bestaan, met een geringe aanwezigheid van dierlijke eiwitten. Bijna de helft (46%) van het waterverbruik komt namelijk voor rekening van dierlijke producten.
  2. Kijk hoe voedsel geproduceerd wordt. Koop producten vanuit initiatieven rondom duurzame landbouw. Deze verbeteren de kwaliteit en productiviteit van de bodem.
  3. Eet onverwerkt voedsel. Dit is voedsel waarvoor alleen water nodig is om het te laten groeien. Verwerkt voedsel heeft extra water nodig voor het schoonmaken, voorkoken en het maken van verpakkingsmateriaal.
  4. Heroverweeg waar je woont en winkelt. Alle transport van voedsel en andere producten vergroten het waterverbruik. Maak gebruik van je eigen huis, buurt en stad om voedsel te verbouwen. Hiermee steun je de lokale boeren en eet je vooral verse producten.
  5. Denk twee keer na voordat je nieuwe kleren koopt. Er is ongeveer 2700 liter water nodig om één T-shirt te maken, genoeg voor één persoon om 900 dagen te drinken.
Bron: World Economic Forum (april, 2020)

Ontdek je waterverbruik

Waterleverancier Vitens heeft een leuke, interactieve manier tool gemaakt om je eigen waterverbruik te ontdekken. Je ziet ook direct concrete tips om je waterverbruik te verminderen, bijv. het gebruik van de eco-stand op je vaatwasser of het doorspoelen van de wc met de kleine knop. Klik op onderstaande afbeelding om te beginnen. Vitens Hoeveel Zoveel

Verantwoording nemen

Gezond waterverbruik is voor iedereen belangrijk, maar in het bijzonder ook voor christenen. Vanaf het eerste begin is ons op het het hart gedrukt om goed rentmeesterschap na te streven als het om de aarde gaat. Dat betekent dat we het uitputten van een natuurlijke bron als water willen voorkomen en er alles aan doen om de natuur in stand te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan het voorgeschreven sabbatsjaar (elke 7 jaar) waarin Israël het land moest laten rusten van zes jaren oogst (Leviticus 25: 3-4). Met de kennis van nu weten we dat het inderdaad belangrijk is om de grond af en toe rust te geven om te voorkomen dat landbouwgrond soortenarm wordt en voedingsstoffen verliezen. Een bodem die vocht vasthoudt, beperkt ook de noodzaak tot overmatige irrigatie. De Israëlieten vertikten het overigens gedurende 490 jaar om het genoemde voorschrift van God op te volgen. Als straf werd het hele volk gekidnapt: ze werden 70 jaar in ballingschap gevoerd en als slaven behandeld in een ander land. Een moeilijke weg. Vergeleken daarmee, zijn de genoemde tips een makkelijke weg om te gaan.
Over de schrijver
Lucel is de oprichter van Geloof-Digitaal. Regelmatig schrijf hij nieuwe artikelen waarmee hij een brug wil slaan tussen het christelijk geloof en digitale technologie.
Reactie plaatsen